Spela brädspel i mobilen!

Människan har i alla tider använt spel som underhållning och för att tävla mot andra. Leken är en grundläggande del i den tänkande varelsens utveckling, och den utvecklas automatiskt i den vuxna människans underhållning. På varje plats där det funnits tävlingar har det också funnits vadslagning- den som inte kan delta i spelet kan ändå satsa pengar på sin favorit. Ofta har vadslagning varit det drivande ekonomiska incitamentet bakom arrangerandet av tävlingar. Brädspel fanns redan i den för-egyptiska civilisationen.

Olika typer av brädspel är abstrakta strategispel, eurogames, tävlingsspel, roll and move-spel, frågesport, strategispel och ordlekar. Abstrakta brädspel som schack och hnefatafl är mycket gamla och har använts för att simulera krigsövningar. Det kinesiska spelet Go är över 2000 år gammalt. Eurogames kommer från Tyskland och har lett till en enorm ökning av spelintresset. Spelen har ett starkt inslag av strategi, och slumpdelen påverkar knappt utgången alls. Ett exempel är Carcassone, där spelarna bygger ett landskap. Den som har mest land när spelet är slut vinner.

Tävlingsspel är till exempel det urgamla spelet backgammon som har sitt ursprung i Iran. Det är ett av de äldsta kända spelen.

Roll – and – move-spel är spel där deltagarna slår tärningar i turordning och flyttar pjäserna över en spelplan. Populära exempel är Monopol och Fia med knuff.

Frågesportspel är till exempel Trivial Pursuit eller Bezzerwizzer, där spelarna tävlar mot varandra med kunskaper. Dessa har också populariserats i TV med program som Kvitt Eller Dubbelt och Vi I Femman.

Strategispel som till exempel Risk är mycket populära, och även vanliga som mobil – och datorspel. Ordlekar som exempelvis Alfapet har också anpassats till mobilplattformen.

Sverok organiserar svenska brädspelare, och de stora konventen LinCOn och GothCon lockar många deltagare. För den som vill spela brädspel i mobilen finns många möjligheter, både att spela för nöjes skull och att spela om pengar. Det gör det enkelt att slå ihjäl en tråkig halvtimme.