Kortspel

Uncategorized

Att spela med kort uppfanns i Kina under Tang-dynastin, på 800-talet efter kristus. Man kunder då trycka med träblock, och tekniken användes för att trycka spelkort. Det första kända spelet var det så kallade löv-spelet, som anses ha spelats kring tusentalet efter kristus. Därefter har spelets regler gått förlorade. De tidiga kortlekarna hade också ett monetärt värde, så den som förlorade, förlorade också pengar. I slutet av 1300-talet kom de första kortlekarna som var indelade i färger.

På 1400-talet i Persien fanns kortlekar som var indelade i 52 kort i fyra färger – käppar, mynt, svärd och koppar. Varje färg hade också 10 värdekort och tre hovkort. Hovkorten var kungen och hans två närmaste män. Kortspelen var enkla att bära med sig och praktiska som underhållning, och spred sig snabbt över världen. I Frankrike på sent 1400-tal utvecklades dagens färger, klöver, ruter, hjärter och spader. I Europa ändrades också de tre hovkorten till kung, dam och knekt, för att beskriva det europeiska hovlivet. En annan uppfinning var markeringarna för kortets värde i hörnen, som gör det möjligt för kortspelaren att hålla korten i en tight hand.

Kortspel kan spelas både med vanliga spelkort, och med mängder av andra olika kort. Det finns både gamla kortspel som löjliga familjen, men de nya kortspelen där varje kort har krafter och kan slå andra har blivit oerhört populära. På skolgårdar världen över har barn bytt samlarkort, Så småningom utvecklades bytesspelen eftersom vissa kort var mer ovanliga än andra, och till slut fick korten tävla mot andra kort och den som hade det starkare kortet vann båda korten. Vanliga kortspel på kasinon är blackjack och baccarat, men spelautomater är också många gånger baserade på kortspel.mKortspel är en fantastisk uppfinning, en kortlek är så lätt att bära med sig, och kan alltid plockas fram för ett ögonblicks förströelse.