Om sport och idrott

Ordet Sport betyder atletiska aktiviteter och kan utföras enskilt eller i grupp, med eller utan inslag av tävling. De gamla grekerna varkända för att de älskade att sätta upp tävlingar och se människor sporta. Man tror att de första sportaktiviteterna kommer från Kina runt 2000 före Kristus. Även från det gamla Egypten finns föremål som visar idrottande människor. De olympiska spelen uppstod ur behovet att se människor mäta sin krafter mot varandra, och sedan dess har idrott stått för människans utmaning att bli en fysiskt mer kompetent person.

Olympiska spelen utförs än idag, vilket visar på dragkraften hos underhållningen. Även romarna utförde atletiska sporter, och var precis som grekerna fascinerade av den fysiska kroppen. Många statyer, dekorationer på vaser och fresker föreställer sportande atleter. Under 1800-talet ökade möjligheterna att resa till idrottstävlingar, vilket gjorde att flera av de bästa kunde mäta sina krafter mot varandra, och publiken blev också större. Idrottsförbund bildades, och sporternas regler fastställdes, och stora internationella mästerskap anordnades.

Sport har fortsatt att vara ett stort folknöje, och den som inte spelar själv kan titta på och kanske slå vad om vilket resultat man tro kommer komma. Att sporta eller se på sport är för många ett grundbehov som man inte kan vara utan. Orden sport och idrott är egentligen inte synonyma. Idrott är fysiska aktiviteter, medan idrott innehåller tävling. Det betyder att det finns idrott som inte är sport, t ex joggning, samt sport som inte är idrott, till exempel schack och datorspel. Men det finns förstås stora grupper som är båda, som fotboll, slalom och maratonlöpning. I den moderna världen har sport fått ett uppsving. Det är lätt att följa sporter via TV, dator och mobil, och utövare av publikfriande sporter har fått se sina löner kraftigt höjda. Populära sporter att följa via mobilen är fotboll, galopp och trav.