Vadslagning i mobilen

Att slå vad om vem som ska vinna ökar spänningen i den sport man tittar på. Vadslagning eller dobbel innebär att man satsar pengar på en okänd händelse, som kan ligga i framtiden eller redan vara passerad. Personerna sägs slå vad med varandra, eller ingå ett vad. Det kan vara två personer som gör det för sin egen underhållning, eller ske hos en så kallad vadslagningsfirma i mer organiserad form. Hos vadslagningsfirmorna jobbar bookmakers, som räknar ut odds och lever på att ta emot vad och betala ut ersättning till vinnarna. För besväret får den en mellanskillnad som gör det möjligt för dem att leva på sitt arbete.

Romarrikets gladiatorspel var uppbyggda kring att slavar tvingades slåss mot varandra, vilda djur eller utsattes för andra faror de behövde övervinna. Den som segrade fick behålla livet, om publiken tyckte att personen kämpat väl. Denna tradition har även fortsatt med kamper mellan djur, brottningsmatcher och boxning. Idag är det vanligt med vadslagning inom fotboll, trav och galopp, men man kan även slå vad om andra händelser som t ex vilket parti som ska vinna ett val. Bitvis har vadslagning varit illegalt, delvis för risken att tävlingar är riggade, dels för att staten själv vill dra in pengarna på den lukrativa vadslagningen.

För många höjer vadslagning spänningen när man tittar på sin favoritsport, och det finns många möjligheter till betting i Sverige idag. Det finns flera olika sätt att spela på fotboll, trav, galopp och andra sporter. Inom e-sporten, där spelare följer sina favoritlag i datorspel, har vadslagningen också ökat, sedan streaming där fansen tittar direkt på ett spel har ökat. Ibland räknas också bingo, lotto, keno och skraplotter som vadslagningsspel. Man slår ju så att säga vad om att ens eget nummer ska vinna. Det är roligt att använda mobilen för att slå vad!