Spela på trav i mobilen

Travsport är en tävling då flera hästar som är förspända för var sin sulky, tävlar mot varandra. Vanligen sker det på en rundbana och distanserna är 1 – 3 km. Lopp på 4 km brukar kallas för styrkeprov och körs bara ett fåtal gånger per år. För varje lopp skrivs propositioner ut, som beskriver startmetod, prissummor, kuskar samt hästens ålder och kön.

Starten sker med autostart eller voltstart. Vid autostart kör en bil med utfällbara vingar före hästarna, som radar upp sig i rätt ordning med nosarna mot bilen. Bakom bilen får åtta hästar plats på var sitt startspår. När bilen kommer fram till startplatsen fäller den vingarna och gasar ifrån klungan. Om det är fler än åtta hästar i loppet radar de sista hästarna upp sig bakom de första. Vid voltstart gör hästarna en volt, springer i en cirkel i högervarv, så att de befinner sig med nosen i rätt riktning på rätt spår när kommandot “kör” ges. Hästen måste befinna sig i rent trav, men några enstaka galoppsteg kan godkännas.

En travhäst kan kvalificera sig för tävling redan då den är två år, men då måste den ha genomfört minst ett så kallat kvallopp. Ston tävlar sedan till de fyller tio år, medan hingstar och valackar kan tävla tills de fyller tolv. De hästar som ofta används i travsport är franska, amerikanska och ryska travare, orlovtravare och nordsvenska brukshästar. I ponnytravet används gotlandsruss, welshponny och shetlandsponny.

I USA är 75 procent av loppen genomförda med passgångare som tävlar med varandra, det vill säga hästen flyttar höger respektive vänster sida parallellt. Inom ponnytravet är reglerna lite annorlunda, ponnyn får börja tävla först vid tre års ålder, men kan å andra sidan hålla på upp till 18 år. I Sverige är trav en folksport och landet är ett av världens tre största travnationer. De andra två stora länderna är Frankrike och USA.