Spela på lotter i mobilen

I lotteri avgör slumpen vem som vinner. I ett rent hasardspel beror utgången på slumpen, och spelarens skicklighet har ingen betydelse. I hasardspel är ofta vinsten mycket stor relaterat till insatsen, och det innebär en stor lockelse att betala kanske tio kronor, men ha möjlighet att vinna flera miljoner. Lotterier omgärdas av många regleringar för att skydda spelaren mot spelberoende. Det finns många olika typer av lotterier, tombola som är ett enkelt lotteri som är vanligt på julmarknader, bingo, skraplotter, roulettspel, tärningspel med mera. Den enklaste formen är lotter som säljs från en lottring, där upprullade lotter sitter fast genom ett hål i en stålring.

Det första kända lotteriet är keno-lotter, där spelaren väljer nummer från en karta. I Kina spelades Keno redan på 200-talet före Kristus. Lotteriet användes för att finansiera den kinesiska muren. I Sångernas bok, från 2000-talet före Kristus, hänvisas till en lottdragning som kallades dra trä. Troligen var det stickor där den som drog den längsta eller kortaste vann. I den keltiska eran i Europa fanns orden teulel pren för att kasta trä, som betyder dra lott. I Iliaden placeras lotter i Agamemnons hjälm för att välja vem som ska slåss mot Hektor. De första kända Europeiska lotterierna hölls i Romerska riket, och var underhållning under middagar. Alla som tog en lott vann något, ofta porslin eller andra vackra saker.

Kejsaren Ceasar hade betalda lotterier för att reparera Rom, och vinnaren fick priser av olika värde. De första kända lotterierna där priset bestod av pengar kommer från Medeltidens Europa. Det var lågländerna som använde lotterier för nödvändiga reparationer av städer och sågs som en smärtfri form av beskattning. I Italien användes till och med lotterier för att välja politiska företrädare – de byttes ut var sjätte månad genom lottning. Många av de amerikanska universiteten har grundats med hjälp av lotterier, och även idag går ofta inkomsterna från lotterier till välgörande ändamål.