Titta på fotboll i mobilen

Förmodligen uppfanns bollspelet som en tävling mellan stridande falanger i Kina redan på 400-talet före Kristus. I sin moderna form skapades fotboll i England på 1800-talet. Fotboll som spel är enkelt att förstå och lära sig spela, men det finns enorm utvecklingspotential för att bli en riktigt duktig spelare. Det gäller att både kunna springa snabbt och vara uthållig, träffsäker och smidig, strategisk och snabbtänkt. Inte underligt att fotboll idag är en av världens populäraste sporter. Fotboll spelas normalt i lag med 11 personer per lag plus avbytare.

En fullstor plan är 90 meter bred och 120 meter lång, så det blir många ameter att springa för spelarna under en match. Mittpunkten markeras med en cirkel som är drygt 18 meter i diameter och genomborras av mittlinjen som utgår från sidlinjerna. Spelplanen måste vara rektangulär och mållinjen måste vara kortare än sidlinjen. Planen är bemålad med vita linjer för att visa var spelarna kan spela. De långa vita linjerna på långsidan kallas för sidlinjer, och linjerna på kortsidan kallas för mållinjer. Vid målet på vardera sidan finns ett så kallat straffområde som också begränsas av vita linjer. Vid varje sida finns ett mål som består av två lodräta stolpar och en överliggande ribba.

Fotbollsreglerna är också relativt enkla att förstå och lätta att följa för åskådarna. Bollen får inte vidröras med händerna, med undantag för målvakten som får fånga bollen med handskarna. Den som får flest mål vinner, och om bollen rör sig utanför planen utdelas en straff eller inspark. Duktiga fotbollspelare blir mycket rika på sin sport, och spelare köps och säljs också mellan klubbar. Världens dyraste spelare var Paul Ruba, som Manchester United betalat över en miljard kronor för. Näst dyrast var Gareth Bale som Real Madrid köpte av Tottenham. Tredje dyrast är Cristiano Ronaldo där Real Madrid betalade 900 miljoner till Manchester United.