Spela på hundkapplöpning i mobilen

Uncategorized

Hundkapplöpning är när man låter snabba hundar tävla mot varandra. Tävlingarna sker med olika raser av vinthundar, som är framavlade för att vara mycket snabba. Från början avlades raserna fram för att vara jakthundar på snabbt villebråd som hjort och hare, men idag används de huvudsakligen i hundkapplöpningar. Löpningen sker på en oval bana och hundarna springer antingen en kortdistans, 320 meter, medeldistans som är 550 meter eller långdistansen 780 meter. Det finns också en supersprint som är drygt 90 meter.

Det snabbaste en hund sprungit var 85 km i timmen. Hundarna jagar en trasa som ska föreställa en hare, och dra igång jaktinstinkten. Det finns också lure coursing där en påse dras över ett fält, och hunden bedöms utifrån entusiasm, fart, följsamhet, rörlighet och uthållighet. Påsen rör sig i oregelbundet, och byter riktning och hastighet, vilket gör att hunden måste anstränga sig för att hänga med. Den mest frekventa hundrasen för hundkapplöpning är greyhound – de är så pass snabba att andra hundraser har svårt att hänga med. Andra hundraser som den lilla vinthunden whippet, den vackra salukin, ståtliga afghanhunden, marockanska sloughin och den italienska vinthunden används också i tävlingar.

Sporten har beskrivits redan på 100-talet efter kristus, men har förmodligen funnits så länge människan har haft tama hundar. Den slog igenom i 1800-talets England, där den nyindustrialiserade nationen ivrigt sökte efter sporter för underhållning och vadslagning. England har ju också varit vaggan för den moderna hästkapplöpningen, boxningen med flera sporter. I Sverige finns tolv greyhoundbanor, i Borås, Landskrona, Skellefteå, Åkers Kanal, Älvsbyn, Sundsvall, Järbo, Västerås, Örebro, Alingsås och Simrishamn. Man kan spela på hundkapplöpning hos olika spelombud, och spelen heter GR 3, GR 6 och GR Special. För många är hundkapplöpning en fascinerande sport. Loppen är mycket snabba, och det är ofta svårt att med blotta ögat avgöra vilken som är vinnare.